top of page

EN DRÖM OM SJÄLVFÖRSÖRJNING

Åse Lökholm
Markus Sonn

Den gemensamma nämnaren genom våra liv har alltid varit naturen och ett mål om att leva hållbart. Men i grunden är vi livsnjutare och länge sökte vi efter balansen mellan hållbarhet och tillfredsställelse i vardagen.

Men att leva hållbart innebär inte att man avsäger sig det goda i livet - snarare tvärt om. Finns det större tillfredställelse än att få bjuda på skördefest av sin egen skörd? Svaret hade uppenbarat sig inför oss, självförsörjning!

DETTA ÄR JÖNSEKULLA GÅRD

OCH HEM TILL OSS,
ÅSE & MARKUS

2018 sålde vi Onsalavillan och flyttade till ett litet torp på Jönse Kulle. Vi har odlat våra grönsaker här sedan dess men har trots det massor kvar att lära oss.

Målet med vår verksamhet är hållbarhet i längden. Även detta är en svår balans. Det behövs en variation av växter för att främja mångfalden och ekosystemet. För att lära oss så mycket som möjligt och se vad som fungerar på vår plats odlar vi därmed många olika slags grönsaker. Vi odlar dessutom utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Istället tar vi vara på gödsel från våra grannars hästar.

Det tog inte lång tid innan vi hade råvaror i överflöd. Vi var inte längre endast självförsörjande på grönsaker utan vi kunde dessutom börja erbjuda våra närproducerade och hållbara råvaror till andra.

På gården finns också en liten flock Orusthöns, 

De senast inflyttade är våra ca. 30 000 bin.

bottom of page